Voetbaltoernooi voor Syrische vluchtelingen in Libanon

Voetbaltoernooi voor Syrische vluchtelingen in Libanon

Op 13 juli 2014 organiseerde Gamebasics in Libanon een voetbaltoernooi voor Syrische kinderen uit vluchtelingenkampen in de Bekaavallei. Het voetbaltoernooi is onderdeel van het Corporate Social Responsibility programma van Gamebasics.

Al meer dan drie jaar woedt er in Syrië een bloedige burgeroorlog. Er zijn naar schatting 200.000 mensen omgekomen door het geweld en meer dan vier miljoen Syriërs op de vlucht geslagen. Een miljoen vluchtelingen is neergestreken in Libanon, waarvan een deel in tentenkampen leeft onder zeer schrijnende omstandigheden. Vooral kinderen hebben te lijden onder de situatie. Zonder degelijke opleiding en lichamelijke ontwikkeling dreigen zij een verloren generatie te worden.

’s Ochtends floot de scheidsrechter gekleed in OSM tenue voor de aftrap van het officiële OSM voetbaltoernooi voor Syrische vluchtelingen, een miniversie van het Wereldkampioenschap voetbal. De kinderen tussen de acht en veertien jaar waren uitgedost in de tenues van hun favoriete land. Duitsland, Argentinië, Brazilië, Spanje, Frankrijk en natuurlijk het Oranje van het Nederlands elftal. Ook kregen ze echte voetbalschoenen waarmee ze hun voetbalkwaliteiten konden tonen.

Na de groepswedstrijden genoten de kinderen van een welverdiende lunch. Uiteindelijk ging Argentinië er in de finale tegen Nederland na strafschoppen vandoor met de beker – waar hebben we dat eerder gezien? De kampioen ontving naast de cup de enige echte Doerak knuffel. Na afloop mochten de kinderen de voetbalkleding en schoenen houden en kregen ze ook nog een leuke verrassing. Een van de kinderen was zo blij met haar nieuwe kleren en schoenen dat ze voornam om alles te bewaren tot het Suikerfeest.

Gamebasics gelooft dat ze door middel van voetbal een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Daarom sponsort ze voetbalgerelateerde goede doelen, waaronder het OSM voetbaltoernooi voor Syrische vluchtelingen. Het doel van het evenement was om kinderen die uit een oorlogssituatie komen voor even de ellende te doen vergeten. Uit de blikken van de kinderen viel af te lezen dat dat die dag absoluut gelukt was.

Maarten Zeegers

Maarten Zeegers (1982) lived in Syria for two and a half years when the protesting began. About his on-site experiences, he wrote the book “We are Arabs, portrait of impenetrable Syria”. Besides his work as a journalist he operates as community manager and translator for the very live Arabic community at Gamebasics.