Agile Amsterdam 2019

25 september 2018

Op donderdag 20 september stond het echte werk voor de deur: Agile Amsterdam in het Tobacco Theatre middenin Mokum. “Had je daar niet beter kunnen blijven dan?” Was de eerste reactie die ik kreeg op de foto van een haast lege Dam, welke ik doorstuurde om 8 uur s’ochtends. Eigenlijk geen gekke gedachte daar ik 14 uur eerder ook al in Amsterdam was. Op woensdagavond mocht ik namelijk getuige zijn van de terugkeer van de lokale voetbalclub in het miljoenenbal, ook leuk. 

Terug naar Agile Amsterdam. Samen met mijn collega’s Guido en Dave heb ik een dag lang praatjes en interactieve sessies bijgewoond met als thema Scaling Agile. Vrij vertaald naar het Nederlands ging het dus over het schalen van de wendbaarheid van je organisatie. Nou wil ik wel even eerlijk zijn. Dit thema riep bij mij persoonlijk van tevoren wat twijfel op. Schalen klinkt als iets voor grote organisaties, en dat zijn wij met een mannetje of 50 niet echt. Maar schalen kan natuurlijk ook van niets naar iets of van een beetje naar meer zijn. En precies over dat stukje was heel veel informatie te vinden. Informatie waar ik als zogezegd een van de (zelfbenoemd bij deze) Agile Advocates binnen Gamebasics uitermate geïnteresseerd in ben. Erg fijn dus.

Nu zou ik per praatje kunnen gaan vertellen wat voor leuke dingen ik eruit heb kunnen halen. Maar weet je, daar heb ik geen zin in. Ik ga op de inspirational quote tour, en ga gewoon wat wijsheden delen die bij mij zijn blijven hangen:

Agile leiderschap

 1. Agile zijn lost geen problemen op. Problemen oplossen maakt je meer Agile.
 2. Je bent zo Agile als je zwakste schakel.
 3. Vreugde is essentieel, denk eens aan wat voor vreugde jij meebrengt naar de werkplek.
 4. Probeer dingen, ook (zeer) onconventionele dingen. Als dit faalt, dan leer je daarvan!
 5. Sterke/strenge leiders maken lemmings. (Lemmings zijn beesten die in cartoons vaak blind achter elkaar aan rennen en zich van een klif af storten).Image result for lemmings cliff
 6. Een team moet zich vrij voelen, creëer een bubble of freedom.
 7. Een leider focust zich op het verhogen van de menselijke energie om zich heen.
 8. Ook HR is in een Agile organisatie vlak en transparant.
 9. Creëer een omgeving waarin talent kan excelleren.

Features

 1. Over het algemeen worden 50% van de features in een product nauwelijks tot nooit gebruikt.
 2. Een MVP is een bare minimum, je zou je moeten schamen om een MVP naar de klant te shippen.
 3. Voor wie werken we nou echt (de gebruikers!), en hoe ziet vreugde (delight) er uit voor hen?
 4. Een feature moet altijd bedacht zijn om vreugde (delight/joy) aan de gebruiker te brengen, de omzet zal daarmee volgen. Focus niet primair op omzet.

Team

 1. Eén team heeft één doel. Een gezamenlijk doel verhoogt de togetherness.
 2. Get things done, not semi done, but done.

Natuurlijk mis ik nu een hele lading aan context, nuances en andere wijsheden. Dat is ook het idee. Ik verwijs je graag naar bijvoorbeeld dit praatje van Rich Sheridan, wat ik iedereen kan aanraden. Echt kijken, nee serieus, echt doen. En natuurlijk sta ik zelf ook open voor elke mogelijke discussie die je kunt bedenken. Dus kom eens langs of stuur mij een mailtje met jouw ideeën over hoe je op een betere manier samen aan een fijner product voor de gebruiker kunt werken. Op basis van een stukje tekst, een filmpje of gewoon je eigen visie. Er over praten helpt je verder te komen.

Ik kan wel stellen dat deze dag een verschil voor mij heeft gemaakt. Op zijn minst is het vuurtje weer even flink opgestookt. Als ik een specifiek iets moet noemen waar ik dan ook echt op ga handelen is het wel om problemen aan te vliegen, en vooral dingen te proberen. Ook als deze onconventioneel zijn of lijken. Is daar weerstand tegen? Geen probleem! Dat kun je verwachten als je buiten de gebaande paden stapt. Het gesprek aangaan met elkaar is altijd stap één. Samen komen we altijd tot een oplossing, daar ben ik van overtuigd.

Deel dit artikel