Gamebasics’ Besloten Training

23 december 2014

De nieuwe medewerkers van Gamebasics verzamelen zich in Alblasserdam voor een rondleiding door het futuristische datacentrum Data Place van Proserve. Dit gebouw huisvest de servers van OSM.

De parkeerplaats voor het gebouw is niet bepaald uitnodigend. “Zijn we wel op de goede plek?” vragen we ons af. We zijn stuk voor stuk benieuwd naar deze mythische plaats, waar servers van OSM hun belangrijke arbeid verrichten. Het gebouw waar we nu staan lijkt meer op een penitentiaire inrichting voor cybercriminelen dan op een knooppunt van de informatiesnelweg. De locatie zou in een Mission Impossible film niet misstaan. Maar het klopt: het datacentrum is erg goed beveiligd. De waarde van het gebouw zit aan de binnenkant.

We begeven ons één voor één door een draaideur, waarbij ons lichaamsgewicht nauwkeurig wordt gemeten. Op de terugweg ontvouwt zich hetzelfde fenomeen, met als bedoeling te controleren of niemand van ons het in zijn hoofd haalt om een server in zijn jas te stoppen. Alle deelnemers aan de rondleiding zijn van tevoren gescreend. De paspoortcontrole bij de douane is er niets bij. Een vingerafdruk bezegelt de definitieve identiteit van ons als bezoekers. Kleine kans dat de concurrentie hier onze servers saboteert.

Ook aan natuurlijke rampen is gedacht. Bij een brand wordt de zuurstofconcentratie in het gebouw zodanig verlaagd dat het vuur automatisch dooft. Ingenieus. En dat zonder de tussenkomst van water, immers niet de grootste vriend van elektriciteit. Een zaal vol met accu’s en generatoren zorgt ervoor dat bij onverwachte stroomuitval onze servers onverstoord door blijven draaien.

Na het bezoek aan het datacentrum weten we één ding zeker: dat de carrières van alle OSM-managers hier in veilige handen zijn!

Deel dit artikel