Gamebasics verslaat Supercell in Tuvalu

23 maart 2016

Supercell, de Finse maker van hits als Clash of Clans, Clash Royale en Hayday, bereikte deze maand de mijlpaal van 100 miljoen gebruikers wereldwijd. Gamebasics blijft daarbij achter met vooralsnog ‘slechts’ 4 miljoen actieve spelers. Maar er is één land waar OSM al groter is dan alle Supercell games bij elkaar: het eilandenrijkje Tuvalu.

In een persbericht maakte directeur van Supercell Ilkka Paananen melding van de mijlpaal van 100 miljoen gebruikers, maar ook deed hij de opmerkelijke onthulling dat in elk land ter wereld Supercell games gespeeld worden, behalve in Tuvalu. Dat is toch opvallend, want OSM doet het daar aanmerkelijk beter. Wij hebben gemiddeld meer dan 20 actieve spelers op de eilanden. Dat lijkt misschien niet veel, maar op de Tuvalu eilanden wonen slechts 10.869 mensen, waarvan de meesten niet beschikken over internettoegang, laat staan een smartphone.

osm-tuvalu-mau

Foppe de Haan

De reden van het OSM-succes op de atol zou kunnen zijn dat de inwoners van Tuvalu voetbalminded zijn. Foppe de Haan was in 2011 tijdelijk bondscoach van Tuvalu en heeft hen voetballend gezien op de kaart gezet. OSM had de competitie van Tuvalu destijds in de game beschikbaar. Met 8 teams die luisteren naar namen als Nauti FC, FC Tofaga en Lakena United, is dit een uitzonderlijke competitie omdat alle clubs op hetzelfde veld spelen, om de eenvoudige reden dat er slechts plek is op de eilanden voor één voetbalveld. Het is de enige competitie ter wereld waar elk duel een thuiswedstrijd is. Sinds die tijd blijven minimaal 20 Tuvaluanen OSM door dik en dun trouw.

tuvalu-world

Tuvalu als voorbeeld

Paananen bedoelde zijn opmerking over Tuvalu ongetwijfeld grappig. Hij zal er vanuit zijn gegaan dat er geen internet beschikbaar is op Tuvalu of dat de inwoners er niet over bruikbare smartphones beschikken. Maar zoals de OSM statistieken bewijzen, is dat het probleem niet. OSM is gewoon veel populairder. Laten we hopen dat in de rest van de wereld het voorbeeld van Tuvalu gevolgd gaat worden.

Tuvalu-teamfoto
Deel dit artikel