GB Voetbaluitje 2016 naar AS Roma

05 december 2016

Eén van de mooiste tradities die we bij Gamebasics koesteren, is de jaarlijkse reis naar een voetbalhoofdstad. Dit jaar was Rome de bestemming, waar we een wedstrijd in de Serie A van het trotse AS Roma bijwoonden tegen Pescara.

We reisden naar de eeuwige stad af met de grootste groep ooit (45 personen). De eerste dag stond er een stadswandeling op het programma, die ons langs de grote hoogtepunten van de stad voerde. Met de deskundige context van een gids erbij, komen de gebouwen, monumenten en ruïnes meer tot leven.

dsc09105
dsc09089

De Eeuwige Stad

Via de Spaanse Trappen, de Trevi Fontijn en het Pantheon liepen we naar het parlementsgebouw. Onderweg maakten we tijd om te genieten van Italiaans ijs en een kopje koffie. We sloten af met een gezamenlijk diner waarbij pasta en wijn natuurlijk niet ontbraken.

Op de wedstrijddag was er ruimte voor eigen invulling en zwermden de Gamebasicers uit over de stad. Het Forum, Vaticaanstad, Villa Borghese en Het Collosseum werden aangedaan en diverse koffietentjes, want je kunt immers nooit genoeg espresso en cappuccino drinken in Italië.

dsc09122
dsc09134_5_6_hdr

Stadio Olympico

Voor de wedstrijd verzamelden we bij Stadio Olympico. Dat het voetbal enorm leeft in de stad werd meerdere keren duidelijk. Onze AS Roma shirts leverden wisselende reacties op. Een agent werd spontaan behulpzamer toen hij het zag, maar een taxi-chauffeur waarbij we instapten bekende tot de fans van SS Lazio Roma te behoren. Hij zou ons wel bij het stadion afzetten, maar wilde niet met Roma supporters gezien worden. Trots liet hij op zijn arm een tatoeage met de letters SSL zien en een filmpje op zijn telefoon waarop hij midden tussen de harde kern van de club staat. Ondanks zijn duidelijke voorkeur zette hij ons overigens wel keurig voor het stadion af.

dsc09168

De veiligheidscontroles rondom het stadion zijn grondig. Twee keer moest mijn tas open en werden we gefouilleerd. Het stadion is indrukwekkend met 72.700 zitplaatsen, maar zat niet vol. Een deel van de tifosi was weggebleven omdat ze het niet eens zijn met aangebrachte veiligheidswanden in het stadion. Het halflege voetbalstadion, de sintelbaan en de stevige beveiliging droegen bij aan een typisch Italiaanse sfeer. Door onze plaatsen dicht bij het veld ontbrak weliswaar het overzicht, maar zaten we wel met onze neuzen op de actie.

dsc09184

De wedstrijd

De wedstrijd begon voor AS Roma eenvoudig, door twee vroege goals van Dzeko. Pascara leek te worden overlopen, maar herstelde zich knap in de tweede helft. Toen de aansluitingstreffer viel hield het stadion de adem in. Roma kwam toen nog via een makkelijk gegeven strafschop op 3-1, maar Pescara legde zich niet bij een nederlaag neer. De 3-2 viel in de 74e minuut en het laatste kwartier was buitengewoon spannend.

dsc09232

Zo werd het een boeiende wedstrijd. We zagen onze landgenoot Kevin Strootman heersen op het middenveld van Roma en clublegende Francesco Totti mocht zijn opwachting nog maken via een invalbeurt in de 72e minuut. Hoewel hij wat minder snel oogde op 40-jarige leeftijd, hadden zijn fluwelen passes nog niets aan scherpte ingeboet.

dsc09243

Rome wasalweer het achtste Gamebasics voetbaluitje. In deze legendarische reeks bezochten we eerder Londen, Madrid, Glasgow, Milaan, Istanboel, Parijs en Lissabon.

De feiten

Wedstrijd: AS Roma – Pescara (Serie A)
Uitslag: 3 – 2
Stad: Rome
Datum: van zaterdag 26 tot maandag 28 november
Deelnemers: Jordy O., Roger, Fabian, Alex R., Stefanos, Tim, Sander, Floris, Sjoerd, Luuk, Wesley, Robin, Galip, Rick, Stefanie, Nancy, Albino, Rob, Kirsten, Marja, Jeroen, Bowie, Jasper, Jordy S., Vincent van T., Jurgen, William, Willem, Raymond, Vincent B., Youri, Nick, Matthijs, Roberto, Maarten, Sam, Roy, Janilton, Tom, Bryan, Jelle, Radjino, Mark, Zhibin, Guido

Deel dit artikel