OSM één dag op zwart in Turkije

03 april 2015

Bij Gamebasics houden we de spelersaantallen van Online Soccer Manager (OSM) wereldwijd nauwlettend in de gaten. Dinsdag 31 maart zagen we een bijzondere trend in Turkije. De Turken leken OSM massaal links te laten liggen. Wat was hier aan de hand? Gelukkig was het niet zo dat ze OSM niet meer leuk vonden, maar bleek het om een landelijke stroomstoring te gaan.

Stijgingen en dalingen in de spelersaantallen worden geanalyseerd door ons team professionals, zodat we altijd weten wat er gebeurt en hoe we erop in kunnen spelen. Soms is er technisch iets kapot, of er is een feestdag in een bepaald land, waardoor er minder OSM gespeeld wordt. De ervaring heeft ons geleerd dat er altijd wel een oorzaak te vinden is.

Aangezien we geen klachten van gebruikers hadden gehad, moesten we er vanuit gaan dat het probleem niet in onze servers zat. Toen we geconstateerd hadden dat het Turkse spelers waren die verdwenen waren, was de link snel gelegd met de grootste stroomstoring uit de geschiedenis van Turkije. De volgende dag haakten de meeste Turken, fanatiek en voetbalgek als ze zijn, natuurlijk weer gewoon aan om hun teams te managen op OSM.

turkey-dau-dip
Daily Active Users Turkije Facebook

Over incidenten zoals deze las ik vroeger altijd onverschillig in de krant. Maar met een bedrijf dat internationaal actief is, merk je ineens wat een impact het heeft. Aangezien Turkije het grootste land is waar OSM gespeeld wordt, liet deze calamiteit zich extra hard gelden.

Een aantal jaren geleden, in 2011, blokkeerde de Egyptische regering het hele internet. Op dat moment verloren wij vrijwel alle Egyptische gebruikers. De blokkade was na 3 dagen weer opgeheven en toen kwamen ze allemaal weer terug. Ook dat was goed te merken, omdat Egypte een belangrijk land voor ons is waar veel Online Soccer Manager wordt gespeeld.

Deel dit artikel