OSM grootste game in de appstores van Nederlandse bodem

16 september 2015

Wie de toplijstjes van Apple en Google bekijkt ziet helaas maar weinig Nederlandse inbreng. Op het gebied van gaming zijn de succesnummers al helemaal dun gezaaid. Online Soccer Manager (OSM) is een positieve uitzondering met een stevige top-50 notering in de AppStore en de PlayStore “top opgebracht”-ranglijsten, die nu al meer dan 3 jaar onafgebroken is.

Online Soccer Manager (OSM) is in recordtempo een mobiele social game geworden. Binnen twee jaar na de release van mobiele apps voor iOS en Android in 2012, speelt meer dan de helft van de gebruikers OSM via zijn mobiele telefoon of tablet. Dit percentage is sindsdien opgelopen tot 71% en zal nog steeds verder blijven groeien.

Het lijkt lang geleden, maar nog geen drie jaar terug was OSM voor 100% een browser game. Toen ik de originele website op mijn zolderkamer maakte, was de browser namelijk hét platform voor social games. Bijna 10 jaar lang bleef dat zo. De introductie van de iPhone door Steve Jobs veranderde echter alles. In het kielzog daarvan volgde de opmars van Android handsets en tablets.

OSM platform marktaandeel (juni 2015) OSM platform marktaandeel (september 2015)

De toekomst van OSM is mobiel

Hoewel OSM een populaire en gebruiksvriendelijke mobiele app heeft, is OSM als game toch oorspronkelijk ontwikkeld voor de browser. Dit zie je terug in de manier waarop je dagelijks speelt. OSM is van oudsher ingericht op één sessie van ongeveer 10 minuten per dag. Dit gaan we veranderen. Mobiele gebruikers loggen gemiddeld 13 keer per dag in om games te spelen. Dus je mag wel wat vaker iets te doen hebben in OSM op een dag.

Ook geloven we dat een voetbalmanager nog completer wordt met de rechten erin: logo’s van clubs en spelersfoto’s. De deals die we gemaakt hebben met clubs en bonden, waaronder de Nederlandse Eredivisie, maakt dat we die ook mogen gaan gebruiken.

Dit alles moet in een nieuwe versie van OSM, die in de wandelgangen OSM 3.0 wordt genoemd, beschikbaar komen. Hier wordt druk aan gewerkt, zowel op het (mobiele) web, iOS als Android. De releasedatum houd ik nog even voor me, maar dat het een geweldig mooie update gaat worden, staat nu al vast!

Deel dit artikel